kirjat

valokuvat


suakkunoita

Pilvipolun kennel


maatiaiset

sh-ori Pilven Poika
arkisto

yhteystiedot

Kaverina suomenhevonen eli tarina siitä, kuinka suomenhevostamma Elottaresta tuli aatelinen

Tyttäreni Lauran suuri unelma oli oma hevonen. Heinäveden Valamon pihassa kivinen suomenhevonen oli suosikkileikkipaikka pikkuveljien kanssa, kunnes…


 

Laura sai kiivetä oman elävän hevosensa Elottaren selkään. Ostimme Lauralle suomehevostamman 1986, Lauran ollessa yksitoista. Ellu oli yhdeksänvuotias, ronskien ravimiesten käsittelyyn tottunut kookas, omapäinen ja rehellinen suomenhevonen. Isä oli kuuluisa Erilo. Toiveena oli saada hyväsukuisia varsoja.


 

Koska olimme hevosen omistajina noviiseja, Laura sai opetella hevostaitoja asiantuntijoiden ohjauksessa. Ukki neuvoi valjastuksessa ja rekiajossa. Ellu ja Laura osallistuivat ratsastusleireille ja kursseille. Hevoskasvatuksen aloitimme yhteistyössä polvijärveläisen Ratilaisen siitostallin kanssa.


 

Ensimmäiset yhteiset vuodet elimme Elottaren kanssa Uuden Valamon kauniissa maisemissa vuokratilallamme. Kun Lauran käsi meni poikki Elottaren potkusta pimeällä laitumella, minun ja Ellun luottamus oli kovalla koetuksella. Anteeksiantoni Elotar korvasi elämää suuremmalla mitalla.


 

Elotar sai pian kaverikseen shetlanninponitamman Zampa van Toonenhofin. Zampasta tuli poikamme Johanneksen oma ratsu. Zampa on siitä lähtien ollut perheemme tärkeä jäsen ja oriimme Pilven Pojan ikuinen rakkaus.


 

Ellulla oli myös lehmäystävä, Äkkijyrkän Miinalta ensin vuokrattu myöhemmin omaksi ostettu voikkokyyttö suomenkarjalehmä Voikukka.


 

Elottaresta kehittyi Lauralle mukava harrastushevonen. Varsoja saimme odottaa monta vuotta. Pettymys ja suru oli suuri, kun Elotar synnytti helmikuussa 1988 yhdeksänkuiset elottomat keskoskaksoset.


 

Maailman onnellisin hevostyttö Laura, Elotar ja sen ensimmäinen varsa Pilven Poika eli Pipo talvella 1990 Pyytivaaralla. Elottaren hartaasti toivottu varsa syntyi syksyllä 1989. Varsan tarina oli jo astutushetkestään lähtien ainutlaatuinen. Elotar tuli kiimaan lokakuussa 1988 eikä silloin ollut saatavilla enää ajateltujen siitosorien spermaa. Niinpä nuori lupaava ravuriori Ukko-Veto astui sen luonnollisesti Aleksis Kiven päivänä. Ukko-Veto ruunattiin pian tämän jälkeen. Syyskuun yönä syntyi reipas pitkäsaari orivarsa, jota Ellu ei meinannut älytä imettää. Mutta onneksi varsa ja sen tukijoukot olivat periksiantamattomia ja kaikki päättyi onnellisesti.


 

Ellu oli leppoisa ratsu ja synnytti kaikkiaan viisi varsaa, joita se hoiti erinomaisesti ja opetti niille hyvät suomenhevosen periaatteet ja kestävät elämänarvot.


 

Kyynelsilmin silittelin Ellun kaulaa, kun eläinlääkäri pisti siihen suuren määrän rauhoittavia ennen kuin sille annettiin armahtava piikki ja se vaipui ikiuneen heinäkuisena kesäpäivänä vuonna 2000. Pyytivaaran etelärinteen nurmen alla nukkuu elämämme hevonen Elotar.

"Missä olisimmekaan ilman sinua
sinä nelijalkainen, hallavaharjainen, märkäturpainen
ystävämme suomenhevonen
Eipä ole mulla maailmassa muita.
On taivaankatto
maantien matto
seininä metsän puita
ja kaverina suomenhevonen"

(Folkswagen cd:ltä Suomenhevonen. san. Suonna Kononen)


 

SuorRan kokouksessa 18. 11. 2007 Elottaren omistajille Kirsti Hassiselle ja Laura Liljalle luovutettiin Elottaren aatelikunniakirja, jossa lukee:

Elotar on jäänyt pysyvästi suomenhevosratsujen sukutauluihin jalostusoriin Pilven Pojan emänä.

Vaikka Veikko Lilja ei ollut nimellinen omistaja, hän on ollut merkittävällä tavalla vaikuttamassa Elottaren ja Pilven Pojan menestykseen.

Aatelitamma Elottaren kruununperijöitä

Pilven Poika s. 1989, I-palkinnon ratsukantakirjaori, jolla tällä hetkellä 90 jälkeläistä.

              Maarit Raiskio kilpaili Pipolla menestyksellisesti.
 

Pilven Pojasta ja sen siitostoiminnasta vastaa Laura Lilja ja Rehulan siitostalli Porissa.

Pipon ensimmäisen ikäluokan neljä oripoikaa: Lastun Leka, Briha, Ilo-Ilmari ja Elo-Soihtu. Tästä ikäluokasta kuudesta varsasta neljä on kantakirjattu I-II palkinnoilla ja ne ovat kilpailleet menestyksellisesti kansallisella tasolla.

Pilven Velho (emä Elotar) on voittanut kultaa sekä suomenratsujen este- että koulumestaruuksissa.

Pilvetär on Elottaren ainut tammavarsa. Se on kuin emänsä.

Pilvettärellä on jo yksi tammavarsa Villa Vanilla. Toiveenani on saada seurata jatkossa Elottaren tammalinjaa.

Haluan kiittää kaikkia, jotka ovat myötävaikuttaneet siihen, että Elotar on kruunattu aatelitammaksi. Erityinen kiitos kuuluu Zampalle, sillä ilman suurta rakkauttaan Pipo tuskin olisi suostunut sperman luovutukseen ja suuri suku olisi jäänyt syntymättä.


 

Zampa, suuri pieni suomenhevosten ystävä. Zampan korvaan voi kuiskailla toiveita, jos haluaa kaverikseen suomenhevosen. Zampa on ollut mukana jokaisen Pilven Pojan varsan luomishetkellä.

Elottaresta ja Pilven Pojasta kerrotaan lisää kirjassani Maatiaisten matkassa.