kirjat

valokuvat


suakkunoita

Pilvipolun kennel


maatiaiset

sh-ori Pilven Poika
arkisto

yhteystiedot
 

Mieronkiertäjä Jyskyjärvellä

hattuopelomalla

 

jyskyjarvihelmivene

 

Minä mieronkiertäjä pääsin kesäkuussa 2007 Vienan Karjalan runokyliin. Iloinen Jyskyjärvi teki minuun edellisenä kesänä niin suuren vaikutuksen, että karkasin sinne suoraan Uhtuasta muiden käydessä Solovetsikin luostarisaarella. Vietin kolme unohtumatonta päivää Jyskyjärvellä Helmi-mummon hoivissa heräten kukonlaulun aikaan, kulkien kujosilla ja kylää ympäröivissä taigametsissä. Joka askeleella mieleni läikähteli kukkuroillaan onnesta kauniista näkymistä, joita tallensin kamerani muistikorteille 6 gigan verran.

 

kujonen1

 

taloviisiikkunainenpaaty

 

akkunavintilla

 

talokeltainenvihrkuisti

 

taloturkoosi

 

tienvarressaaamu2

 

Tiiviisti rakennettua kylää ympäröivät aarnimetsät soineen, lampineen ja vaaroineen. Tsirkka-Kemijoki ja Kemijoki kirkastavat maisemaa leviten kylän kohdalla Jyskyjärveksi.

 

suokukkii

 

lampiaamuaurinko

 

jyskyjarvilokit

 

jyskyjarvikylahiljenee

 

Kyläläiset ovat ahkeraa väkeä. Polttopuut talven varalle on pinottu vajoihin, pellot muokattu ja kylvetty, veneet tervattu.

 

saunapeltohalot

 

kullerotyossa

 

Koulu , jossa on vähän alle sata oppilasta, on hyvin hoidettu ja varustettu. Ihaillen me suomalaiset opettajat katselimme koulun pihan kukkapenkkejä ja kasvimaita, joista oppilaat huolehtivat kesälomallakin. Biologian luokassa vallitsi kodikas tunnelma.

 

koulu

 

biologianluokka

 

jyskyjarvikoulunpuutarha

 

tsasuonamustatpilvet

 

Mustat pilvet Karjalan runokylien yllä:

Juhannusaatonaattona 2007 Ylen uutisissa kerrottiin, että Venäjän Karjalassa suunnitellaan voimalaitosta Valkeakoskeen Kemijokeen. Se merkitsisi vanhimman säilyneen karjalaiskylän Paanajärven hukattamista ja myös iloisen, eläväisen Jyskyjärven osittaista hukkumista.

 

siltatummatpilvet

 

siltailtavalo

 

siltaaamupilvet

 

Talkoilla ja yhteistyöllä suomalaisten ystävien kanssa on kerätty varoja, joilla viime kesänä saatiin kylän neljäs silta valmiiksi. Uuden sillan kupeeseen avattiin kauppa.

 

uusisiltajakauppa

 

Kissatkaan eivät suostu luopumaan mummonmökeistään Jyskyjärven rannoilla.

 

kissaikkunallajyskyjarvi

 

kissanippejyskyjarvi

 

kissasinesellakuistilla

 

Me ihmiset haluamme kuopattomia asfalttiteitä, helppoa energiaa. Mutta löytyykö elämän onni suorakaiteenmuotoisista taloista, napinpainalluksesta, turvajärjestelmistä ja steriilistä umpiomaailmastamme?

 

koiranukkuutiella

 

jyskyjarvijuhla

 

Toivon, että Zenja saa viettää tuleviakin kesiään mummolassa ja paimentaa kainuunharmaiden karjalaisia serkkuja Jyskyjärveen kurkottavalla niemellä. Kainuunharmaa on suomenlampaan uhanalainen värimuunnos, johon löytyisi lisää geenipohjaa Venäjän Karjalasta.

 

marinzenjalampaat

 

En tiedä, pelastuuko maailma. Mutta toivoisin Jyskyjärven pelastuvan!

 

Kuvakertomus ensimmäisestä matkastani Vienan runokyliin ja
Vienan merelle kesällä 2006 Akkunoita Vienan karjalaan.