kirjat

valokuvat


suakkunoita

Pilvipolun kennel


maatiaiset

sh-ori Pilven Poika
arkisto

yhteystiedot
 

Raisissa jutasivat Cikkin esi-isät ja -emot

Maisema sillalta

Illalla saavuimme Storslettiin. Varasimme huoneen hotellista ja läksimme ulkoilluttamaan koiria kaupungille. Sillalta katselimme mahtavien tuntureiden reunustamaan Raisijoen laaksoon. Tiesimme, että laaksoa pitkin oli kautokeinolaiset porot tuotu kesälaitumille. Norjassa porot pitää siirtää kesäksi meren rannalle ja saariin niin, että talvilaitumet eivät kulu liiaksi. Siksi saamelaisilla Norjassa on edelleenkin runsaasti koiria. Porojen siirtäminen tiettömässä tunturimaastossa kymmeniä kilometrejä ei onnistu ilman porokoiria. Ajattelimme, että täällä olivat Cikkin sukulaiset paimentaneet.

Uule Niiles oli neuvonut, missä Nils Peder Sirin kesäpaikka sijaitsee. Niinpä päätimme lähteä ajelemaan sisämaahan päin pitkin Raisijoen laaksoa.

Jokilaakso

 

Löysimme helposti Nils Pederin talon. Hän otti meidät ystävällisesti vastaan ja kertoi koiristaan.

Nils Peder ja valokuva

Cikkin emänemä Piika oli ollut Sirin mieluinen työkoira. Sillä tehtiin neljät pennut. Cikkin emänisä oli haettu poromiehiltä Ruotsista, koska kautokeinolaiset koirat olivat liiaksi sukua keskenään. Nils Peder korosti, että Piika oli "äkta samhund" ja sille etsittiin myös aito uros. Valitettavasti tämä Ruotsista haettu uros katosi tunturiin, ehkä ammuttiin, eikä se kerinnyt saamaan enempää jälkeläisiä.

 

Piika valokuvassa

Kuvassa on Piika ja se on otettu noin 10 vuotta sitten.

 

Nils Peder ja Kirsti

Kuvassa Nils Peder Siri ja Aihki sekä minä Piparin kanssa. Nils Peder ja hänen vaimonsa olivat kovasti ilahtuneita nähdessään koiriensa jälkeläisiä. Aihkilla he totesivat olevan samanlaiset laajat merkit kuin Piikalla. Piikan yhdessä pentueessa oli ollut Piparin värinen koira, mutta se oli ollut pitkäkarvaisempi.

Nils Peder valitteli, ettei heillä enää ole Cikkin sukua Kautokeinossa. Hänellä on nykyisin kolme työkoiraa.

 

Tsalmo

Tsalmo on Norjan rekisterissä oleva suomenlapinkoirauros ja ostettu Oslosta.

 

Lurppe

Lurppe on Ruotsin puolelta hankittu narttukoira. Lisäksi Nils Pederillä on bordercollieuros, joka opettelee porotöihin.

 

Maisema

Raisin maisemat ja kokemukset jäivät mieleeni lähtemättömästi.